8/30/2007

Νάντια Βαλαβάνη

Η Νάντια Βαλαβάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954.
Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ) και υπ. Διδάκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, μεταφράστρια και σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ από το 1996 μέχρι το 2005 ήταν διευθύντρια ξενοδοχείου στην Κρήτη (Σταλίδα Ν.Ηρακλείου).
Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Δήμο Τσακνιά και έχουν ένα γιο και μια κόρη.
Μαθήτρια στο Ηράκλειο Κρήτης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, μαζί με φίλες της πραγματοποίησαν αυθόρμητες δραστηριότητες ενάντια στο καθεστώς.
Από τον Ιανουάριο του 1973 συμμετείχε στο οργανωμένο μαζικό και παράνομο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα στην Αθήνα μέσα από την Αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ.
Πρωτοετής φοιτήτρια, συνελήφθη το Φεβρουάριο του 1974 μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και μετά από 5μηνη παραμονή υπό ανάκριση σε συνθήκες απομόνωσης στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, παραπέμφθηκε σε δίκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αφέθηκε ελεύθερη από τις Φυλακές Κορυδαλλού μετά την κατάρρευση της δικτατορίας τον Ιούλιο του 1974.
Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ, πήρε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΦΕΕ και εκλέχτηκε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβούλιου της (Ιούνιος 1975).
Συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες και χρημάτισε μέλος του ΚΣ και του Γραφείου της ΚΝΕ και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Έχει συμμετάσχει ως στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ σε πολλά συνέδρια και αποστολές στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή.
Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1989 διαφωνώντας με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Έκτοτε παραμένει ανέντακτη στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Από χρόνια μελετά το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Σχετικά σημειώματα και δοκίμια της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά και επιστημονικά ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Συμπόσια και ημερίδες για τον Μπρεχτ, ανάμεσα στα οποία και στο κεντρικό γεγονός για τα 50 χρόνια από το θάνατο του, που οργάνωσε η Διεθνής Ένωση για τον Μπρεχτ το 2006 στην γενέτειρα του, το Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας, με θέμα «O Μπρεχτ και ο θάνατος», με ανακοίνωση της για τα διδακτικά θεατρικά έργα.
Είχε την ιδέα, οργάνωση και επιμέλεια του βιβλίου Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κριτικές προσεγγίσεις (Στάχυ 2002 και Πολύτροπο 2004), μιας διεθνούς έκδοσης με δοκίμια για τον Μπρεχτ, ένα δικό της και 15 γνωστών ειδικών, πανεπιστημιακών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και μεγάλων καλλιτεχνών, όπως η Γκιζέλα Μάι και οι τότε βοηθοί σκηνοθέτες του Μπρεχτ στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ, Μ. Βέκβερτ και Κ. Βέμπερ. Το βιβλίο έχει συμπεριληφθεί ως διδακτικό εγχειρίδιο στη βιβλιογραφία μαθημάτων στα Τμήματα Θεατρολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Θεσσαλονίκης.
Έχει μεταφράσει ποιήματα του Μπρεχτ (Σύγχρονη Εποχή), δύο βιβλία με διηγήματα του (Καστανιώτης), το διδακτικό θεατρικό έργο Η εξαίρεση και ο κανόνας (Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης του Γιάννη Καλατζόπουλου, θεατρική σεζόν 1998-1999), καθώς και λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία (εκδόσεις Καστανιώτη και Πατάκη).
Τον Νοέμβριο του 2006 ανέβασε σε συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες (Τάσος Καρακατσάνης, Τάκης Τζαμαριάς, Μαρία Δημητριάδη, Κάτια Γέρου, Στέλιος Μάινας, Κωστής Ρασιδάκις κ.α.), στο θέατρο «Ιλίσια» την παράσταση λόγου και μουσικής Σκέφτομαι σημαίνει αλλάζω, μια παραγωγή του ΣΥΝ για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Μπρεχτ.
Επίσης οργάνωσε και ανέβασε μια μουσική παράσταση-διάλεξη για τη μουσική των Κουρτ Βάιλ και Χανς Άισλερ με τίτλο Έρευνα για το αν ο άνθρωπος τον άνθρωπο βοηθά στους Δήμους Παλαιού Ψυχικού, Ηρακλείου και Νέας Μάκρης (Δεκέμβριος 2006 έως Ιούνιος 2007) και ένα αφιέρωμα στο διεθνές κι ελληνικό εργατικό τραγούδι με τίτλο Ψωμί και τριαντάφυλλα για το Δήμο Ελληνικού την Πρωτομαγιά 2007.
Το μυθιστόρημα της Οι εσπερινοί επισκέπτες, διηγήματα, ποιήματα (ανάμεσα τους δύο ατομικές ποιητικές συλλογές, Τέλος Εποχής, Καστανιώτης και Στην πόλη της μακριάς προσμονής, Δελφίνι), αφηγήματα και δοκίμια έχουν εκδοθεί σε ατομικές και συλλογικές εκδόσεις από τους εκδοτικούς οίκους Κάλβο, Καστανιώτη, Δελφίνι, Νέα Σύνορα-Λιβάνης, Στάχυ, Οδηγητής, Πολύτροπο. Βρίσκονται επίσης στην Ανθολογία κρητικής ποίησης 1950-2007 (Συμπόσιο Ποίησης / Ταξιδευτής) και στα περιοδικά ΟΥΤΟΠΙΑ, Διαλεκτική, Ρεύματα, Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και Ελί-τροχος.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία (Μάιος 1999) κυκλοφόρησε το λεύκωμα της «Ο απαραίτητος πόλεμος», αφισέτες με κολάζ και ποιητικά σχόλια.
Βραδιές για την ποίηση της έχουν οργανωθεί, μεταξύ άλλων, στα Φεστιβάλ Σύμης (1998) και Ηρακλείου (1999).
΄Αρθρα της έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στις εφημερίδες της αριστεράς Η ΕΠΟΧΗ, Η Κυριακάτικη ΑΥΓΗ και ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της Αντίστασης 1967-1974, της Διεθνούς Αμνηστίας και της IBS (Διεθνής Ένωση για τον Μπρεχτ).

5 σχόλια:

Filotas είπε...

Καλή δύναμη συντρόφισσα!:)

Νάντια Βαλαβάνη είπε...

Μεταφερθήκαμε στο νέο blog http://nantiabalabani.blogspot.com

busy bee είπε...

Δεν μεταφερθήκατε σε άλλο blog, αλλά και σε άλλη έδρα...:)
Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς από το Ηράκλειο, από την Κάλλια την "Χ" και από μένα φυσικά...
Μάνος Πετράκης
Χαιρέτα μου και την "Πεντανόστιμη"
...ξέρει αυτή.

Enallaktiki είπε...

χερετω την αγωνιστρια Ναντια Βαλαβανη.
Γνωριζω το ονομα σου επειδη και εγω το 1972 συμμετειχα στο αντιδικτατορικο κινημα σαν φοιτητης στο ΜΑθηματικο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και μετεπειτα μελος της ΚΝΕ.
ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΑ ΕΞΕΙΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΗΞΕΡΑ

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ-ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΩΤΗΡΗ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ.
ΘΕΛΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ
ΣΕ ΧΕΡΕΤΩ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΤΟ 1972 ΗΜΟΥΝ ΠΡΩΤΟΕΤΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

anpadr@yahoo.gr

Νεκτάριος Λεούσης είπε...

Σήμερα το πρωί σας παρακολούθησα στη ΝΕΤ και ειδικά στη συνομιλία σας με την κυρία Χριστοφιλοπούλου και θέλω να σας συγχαρώ. Ειδικά στο σημείο που αναφερθήκατε στη συνεργασία σας με την εξωκοινοβουλευτική αριστερα και τις επίμονες ερωτήσεις της κυρίας των σαλονιών τοποθετηθήκατε εξαιρετικά, θα σας παρακαλούσα όμως την επόμενη φορά να της πείτε -εκ μέρους κι ενός ψηφοφόρου σας- ότι τα σαλόνια δημιουργούν προβοκάτσιες απ' τη μια , αναπαύονται δε απ' την άλλη. Τις πρώτες τισ δημιουργούν φοβούμενα τη λαϊκή δυσαρέσκεια, οργή και προσπαθώντας να αποτρέψουν τη μαζική κάθοδο διαδηλωτών, τις δεύτερες σε περιπτώσεις δυσάρεστων καταστάσεων. Να πείτε λοιπόν στη κυρία ότι θα είμαστε όλοι εκεί...Συγχαρητήρια και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ που με κάνατε να αισθάνομαι δικαιωμένος για την επιλογή μου και σας παρακαλώ να συνεχίσετε να με ...δικαιώνετε.